06 30049738 unmani@ilcielo.org
Home » verzekeringen » 7 tips om een goede aanvullende alternatieve zorg polis te kiezen

7 tips om een goede aanvullende alternatieve zorg polis te kiezen

by | 5 dec, 2018 | verzekeringen

Vind je het lastig om de juiste verzekering te kiezen? Hier 7 belangrijke tips om een goede alternatieve geneeskundige aanvullende polis te kiezen.

 

Elke jaar veranderen verzekeraars hun polis en moet je altijd heel goed opletten wat de veranderingen zijn.

Helaas hebben we in 2019 met een hele slechte polis verandering van de CZ groep (o.a. ook Ohra en Nationale Nederland, die Delta Lloyd was) te maken.

Dit is een slecht bericht voor ons als therapeuten maar vooral voor jullie als consumenten, want het kan toch niet zomaar besloten worden dat jullie bepaalde therapieën niet meer vergoed krijgen…

Maar wat is belangrijk om te checken als je wil overstappen naar een andere verzekering in 2019?

1 – De basis verzekering is omhoog gegaan

De CZ groep heeft de hoogste stijging met rond de 100€, in vergelijking met de VGZ die 57€ omhoog  gegaan is.

2 – De aanvullende alternatieve geneeskundige therapie heeft meestal een maximaal bedrag per behandeling en een jaarlijkse dekking

In de laatste jaren hebben verzekeraars langzaam de vergoeding verminderd per behandeling. Nu beginnen we te zien dat ook het jaarlijkse bedrag omlaag gaat.

Zilveren Kruis heeft voor 2019 bijvoorbeeld het jaarlijkse bedrag verminderd met ongeveer 100€, dus het is belangrijk om te checken of jouw verzekering ook de dagelijkse en/of jaarlijkse dekking verlaagd.

3 – Sommige alternatieve/complementaire therapieën worden niet meer vergoed

CZ groep heeft gekozen om verschillende vormen van therapie niet meer te vergoeden, waaronder o.a.  cranio sacraal therapie, massage therapie, ayurveda, orthomoleculair therapie en nog meer andere therapieën.

Wat dan ook de reden is, wij therapeuten hebben in de afgelopen jaren veel geld en in studie geïnvesteerd, omdat de verzekeraars dit eisten, om alternatieve en complementaire geneeskunde vergoed te krijgen. Dus het kan toch niet zomaar na 2 jaar alweer veranderen, dat is niet eerlijk!

De beroepsverenigingen en RBCZ zijn met CZ groep in gesprek gegaan, maar voor het jaar 2019 blijkt het niet meer mogelijk om nog iets te veranderen, dus krijg je komend jaar geen vergoeding meer voor de bovenstaande therapieën bij deze verzekeraars.

4 – Er bestaan 2 vormen van alternatieve therapie, namelijk: Alternatieve bewegingstherapie en Natuurgeneeskundige therapie

De meeste verzekeraars gebruiken de aanvullende alternatieve geneeskunde polis voor beide vormen, maar er bestaan bijvoorbeeld verzekeraars zoals de VGZ, die onderscheid maken tussen deze 2 vormen en vergoeden dus vanuit 2 verschillende ‘potjes’.

VGZ vergoedt bv bewegingszorg (o.a. cranio sacraal therapie, chiropractie, osteopathie, orthomanuel therapie, haptonomie) vanuit je fysiotherapie pakket. Dus als je geen gebruik van fysiotherapie maakt, kan je deze pot gebruiken voor de bewegingstherapie. En daarnaast kan je dus nog vanuit het alternatieve zorg pakket andere vormen van behandeling ondergaan, zoals bijvoorbeeld acupunctuur, ayurveda, orthomoleculaire therapie, massage therapieën en nog meer.

Ik kan in het hele jaar bij VGZ in totaal 36 behandelingen ondergaan.

Andere verzekeringen van de VGZ groep maken nog meer afscheiding en hebben dus in de aanvullende verzekering een pakket voor alternatieve zorg, voor alternatieve beweegzorg en ook voor fysiotherapie.

5 – Sluit de basis verzekering bij de ene verzekeraar af en de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar

Vele weten niet dat het mogelijk is een basis pakket te nemen bij een verzekeraars en de aanvullende verzekering bij een andere.

VGZ groep (waaronder VGZ, UMC, IZZ, IZA, Unive en nog anderen)  geven de mogelijkheid om de aanvullende verzekering bij hun af te sluiten, ook al heb je een basis verzekering bij een andere verzekeraar.

6 – Bereken hoeveel je betaald per jaar voor je aanvullende verzekering

Soms heeft het geen zin om aanvullende verzekerd te zijn, als je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering kiest alleen voor alternatieve behandelingen. Misschien betaal je 300€ per jaar voor een jaarlijkse dekking van 500€ bijv, en dan moet je nog per behandeling 30€ of meer bijbetalen. Dan kom je op nog minimaal 360€ per jaar extra, en is het misschien dus beter om geen aanvullende verzekering af te sluiten, en dat geld direct te gebruiken voor de behandelingen die wil je ondergaan. Dus geen declaratie meer indienen en minder hoofdpijn..

7 – Er bestaat een nieuwe manier om verzekerd te zijn via het Gezondheidscooperatief Nederland

Een groep burgers heeft een nieuw verzekering concept bedacht. Het kan heel aantrekkelijk zijn, want het vergoed veel en 100% van veel alternatieve therapieën. Neem de tijd om je hier goed in te verdiepen, het kan de toekomst van de verzekering worden.

 

 

Wat ik adviseer:

1 – Onderteken de petitie tegen het besluit van CZ groep

Het is belangrijk om van jezelf te laten horen i.v.m. deze grote verandering van CZ groep. Als we hier niks tegen doen, dan zullen in de toekomst ook ander verzekeraars de CZ groep volgen, dus neem a.u.b. 2 minuten om de petitie te ondertekenen.

https://vergoedcomplementair.petities.nl/

 

2 – Stap naar een andere verzekering!

Ben je verzekerd bij CZ, Ohra of Nationale Nederlanden (oude delta Lloyd), dan is mijn advies om over te stappen naar een betere verzekering die voor minder kosten een basis pakket aanbied en volledig alle alternatieve zorg en beweegzorg vergoed.

Het is ook heel belangrijk om te kijken of de jaarlijkse dekking en/of de dagelijkse dekking verlaagd is zoals bijv bij Zilveren Kruis.

Je kan via deze site heel veel informatie over verzekeringen en vergoedingen vinden.

https//www.zorgwijzer.nl

 

3 – Kies een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar

Ben je tevreden met de basis polis van je verzekering maar niet met de aanvullende verzekering, neem dan de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar.

In dit artikel kan je erover lezen

https://zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/overstappen-zorgverzekering

 

4 – Neem de tijd om te kijken wat het Gezondheidscooperatief Nederland te bieden heeft

Het is zeker de moeite waard om jezelf hierover te informeren, misschien is dit zelfs de beste manier om een goede dekking te hebben voor je zorgkosten.

https://gezondheidscooperatief.nl/gezondheidsverzekering/vergoedingen.html

 

Wat betreft mijn positie als zorgverlener is het belangrijk om te weten dat:

♥ Ik als natuurgeneeskundige therapeut ben ingeschreven bij de VBAG beroepsvereniging, en ik behandelingen kan geven als natuurgeneeskundige therapeut en als reflexologie therapeut.

♥ Ik als cranio sacraal therapeut ben ingeschreven bij de NCSV beroepsvereniging, en ik dus ook als beweging zorg therapeut vergoed kan worden

♥ Ik voldoe aan de eisen van bijna alle verzekeringen want ik ben ingeschreven bij de koepelorganisatie RBCZ

♥ Ik ben geen arts en ook geen fysiotherapeut en ben dus niet BIG geregistreerd, en word ik dus niet vergoed door zorgverzekeringen die alleen BIG geregistreerde therapeuten vergoeden.

Ik adviseer je om direct bij je verzekeraar te checken of ik komend jaar nog vergoed wordt, het is belangrijk om de informatie hierboven goed te begrijpen als je in gesprek met de verzekering gaat.

 

Laatste woorden

Ik heb deze informatie verzameld omdat ik het belangrijk vind vanuit mijn positie als therapeut, je als cliënt zo goed mogelijk te informeren. Maar misschien heb ik hier tussen niet helemaal correct informatie verzamelen, dus check alles zelf goed om zeker te zijn.

Je hebt tot 31 december 2018 de tijd om over te stappen naar een andere verzekering, en als je bij dezelfde verzekeraar blijft kan je tot 31 januari 2019 je polis veranderen.

 

Positief denken en leven

We moeten blij zijn dat we in Nederland de mogelijkheid hebben om alternatieve zorg en alternatieve beweegzorg vergoed te krijgen. Het is dus onze verantwoordelijkheid om actie te ondernemen om dit zo te houden, want als je mijn cliënt bent, weet jij heel goed wat mijn behandelingen voor jou betekenen.

Als Cranio sacraal therapeut ben ik ook dankbaar dat nu over craniosacraal therapie gesproken wordt, want veel mensen hebben ze nooit van gehoord en zo word het heel populaire!

Als je vragen hebt of wil reageren, laat hieronder dan een bericht achter, ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

 

Over Unmani

Het is mijn passie om mensen met stress en fysieke klachten te helpen om meer balans en plezier te beleven, en om naar hun lichaam te luisteren en zo weer vrienden met de stilte te worden, waardoor stress en pijn verminderen.

 

 

volgt me op facebook

Gerelateerde artikelen

4 Comments

 1. Jan Dijkstra

  Vanwege gezondheidsproblemen ben ik op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Zo heb ik bijvoorbeeld fysio nodig. Dit wordt dus vergoed door de VGZ? Misschien wel iets voor mij.

  Reply
  • Unmani Monica Casalini

   Beste Jan, eerst is belangrijk te weten dat elke jaar de voorwaarden van de verzekeraars veranderen, dus dit was gerelateerd aan 2019.
   Fysio in aanvullende verzekering is altijd tot nu toe aangeboden bij verzekeraars.
   Craniosacraal therapie bij VGZ hoort als bewegingstherapie in het zelfde pakket van de fysiotherapie.
   Heb ik je vraag beantwoord?
   Welke verzekering heb je nu en heb je ook een anvullende verzekering?

   Reply
 2. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van deze info over zorgverzekeringen. Het is weer de tijd van het jaar waarin we na moeten denken over onze verzekeringen en of we willen overstappen. Ga na waarvoor je verzekerd bent en of dit komend jaar misschien kan veranderen. Zo kan je gericht op zoek gaan naar een verzekering die goed bij je past.

  Reply
  • Unmani Monica Casalini

   Hoi Vincent, dit is over het jaar 2019, ik ben nu bezig met die van 2020. snel komen de info over volgende jaar

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin