06 30049738 unmani@ilcielo.org
Home » verzekeringen » 5 tips om een zorgverzekeringspakket te kiezen met alternatieve geneeswijze die goed bij je past.

5 tips om een zorgverzekeringspakket te kiezen met alternatieve geneeswijze die goed bij je past.

by | 4 dec, 2019 | verzekeringen

Elk jaar veranderen verzekeraars hun polis en dan is het wel goed om te checken hoe je polis verandert! Dan krijg je geen verassing meer en kan je op tijd je polis veranderen of naar een andere verzekering overstappen.

Wil je wel overstappen?

Je moet dan doorgeven aan je huidige verzekeraars dat je je verzekering wilt stopzetten voor 31/12/19. Je hebt dan tijd tot 31/1/2020 om een contract af te sluiten bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Weet je al voor het einde van het jaar naar welke verzekering je wil overstappen? Dan hoef je dit niet zelf door te geven aan je huidige verzekering. Als je overstapt naar je nieuwe verzekering, zullen zij dat voor je regelen.

Helaas hebben we in 2019 te maken gehad met een hele slechte polisverandering van de CZ-groep (o.a. ook Ohra en Nationale Nederland, die Delta Lloyd was). Veel vormen van therapieën worden dus niet meer bij hen vergoed, incl. Craniosacraal therapie.

Dit jaar nog een verassing: Menzis groep (Menzis en Anderszorg) heeft ook besloten om craniosacraal therapie niet meer te vergoeden.

Daarbij VGZ-groep (VGZ, IZA, IZZ, UMC, Univé, Zekur en Bewuzt) heeft de dekking van de vergoeding flink veranderd en is wat mij betreft dus niet meer een van de beste verzekering om te kiezen als je veel gebruik wilt maken van alternatieve therapieën.

Helaas!

De 5 tips

1 – De basisverzekering

Als het goed is heb je een email van je verzekering ontvangen waarin je kunt zien wat er verandert in het basispakket. Het eigen risico is wel hetzelfde gebleven.

2 – De aanvullende alternatieve geneeskundige therapie heeft meestal een maximaal bedrag per behandeling en een jaarlijkse dekking en misschien is dit veel gedaald!

In de laatste jaren hebben verzekeraars langzaam de vergoeding verminderd per behandeling. Nu beginnen we te zien dat ook het jaarlijkse bedrag omlaag gaat. Dus kijk heel goed wat de veranderingen zijn of wat goed is voor jou om te kiezen.

Wat wel goed is, is dat het eigen risico niet geldt voor de aanvullende verzekering, dus je krijgt vanaf de eerste behandeling een vergoeding.

3 – Sommige alternatieve/complementaire therapieën worden niet meer vergoed

Naast CZ-groep (vanaf 2019) heeft ook Menzis gekozen om cranio sacraal therapie niet meer te vergoeden vanaf 2020. Bij CZ-groep worden ook andere therapievormen niet meer te vergoed. Ik als reflexoloog blijf ik wel vergoed.

4 – De splitsing in vergoedingen tussen Alternatieve bewegingstherapie en Alternatieve Natuurgeneeskundige therapie bestaat niet meer.

De VGZ-groep was een van de beste verzekeraarsgroep maar ze hebben dit jaar de vergoeding veranderd in lijn met de andere verzekeraars, dus geen 2 verschillende pakketten meer voor de alternatieve geneeskunde en bewegingstherapie helaas! Daarbij heeft VGZ ook flink geknipt in de jaarlijks dekking (de maximale dekking van 850 is nu aan 500 € gedaald) en de dagelijks vergoeding is naar 40 € aangepast (was 45 €)

5 – Bereken hoeveel je per jaar betaalt voor je aanvullende verzekering

Soms heeft het geen zin om aanvullend verzekerd te zijn, als je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering alleen kiest voor alternatieve behandelingen. Dat is omdat de prijs van de verzekering heel hoog is, en dan moet je nog per behandeling €30 of meer bijbetalen. In mijn opinie is het dan dus beter om geen aanvullende verzekering af te sluiten, en dat geld direct te gebruiken voor de behandelingen die je wil ondergaan. Dus geen declaratie meer indienen en minder hoofdpijn.

Als je wel brillen nodig hebt en ook fysiotherapie gebruikt dan is wel een aanvullende verzekering aan te raden!

Ik heb zelf onderzoek gedaan en ik ben tot de conclusie gekomen dat de beste vergoeding gegeven worden vanuit het Zilveren Kruis en de ONVZ-groep. Zij vergoeden 40 € per dag en tot 750 € per jaar. De ONVZ-groep is vrij duur maar geeft goede vergoedingen: 65 € per behandeling en je krijgt een dekking tot 1000 €.

Stap over naar een andere verzekering als je zeker bent dat je veel vanuit aanvullende verzekering gebruikt en als je verzekering de vergoedingen flink verlaagd heeft.

Ben je verzekerd bij CZ, Ohra of Nationale Nederland (oude Delta Lloyd), Menzis groep, en VGZ-groep?

Dan is mijn advies om over te stappen naar een betere verzekering die voor alternatieve zorg beter vergoedt.

Je kan via deze site heel veel informatie over verzekeringen en vergoedingen vinden.

https//www.zorgwijzer.nl

 

Wat betreft vergoeding bij mij, is dit wat je moet weten:

♥ Ik als natuurgeneeskundig therapeut ben ingeschreven bij de VBAG-beroepsvereniging, en ik kan behandelingen geven als natuurgeneeskundige therapeut en als reflexologie therapeut.

♥ Ik als cranio sacraal therapeut ben ingeschreven bij de NCSV-beroepsvereniging, en ik kan dus ook behandelingen geven die als bewegingszorg therapie vergoed kunnen worden.

♥ Ik voldoe aan de eisen van bijna alle verzekeringen want ik ben ingeschreven bij de koepelorganisatie RBCZ

♥ Ik ben geen arts en ook geen fysiotherapeut en ben dus niet BIG geregistreerd, en ik word dus niet vergoed door zorgverzekeringen die alleen BIG geregistreerde therapeuten vergoeden.

Ik adviseer je om direct bij je verzekeraar te checken of ik komend jaar nog vergoed wordt, het is belangrijk om de informatie hierboven goed te begrijpen als je in gesprek met de verzekering gaat.

Hieronder een lijst waarbij ik vergoed word als craniosacraal therapeut en of reflexologie therapeut.

Verzekering Craniosacraal Reflexologie Per dag
       
Aevitae X X 50€
CZ   X 40€
De Amersfoortse   X 45€
De Friesland X X 40€
FBTO X X 35€
IZA X X 40€
IZZ X X 40€
Menzis   X 40€
National accademic   X 50€
Nationale Nederland   X 50€
Ohra   X 45€
ONVZ X X 65€
PMA   X 40€
PNO zorg X X 65€
Promovendum X X 30€
UMC X X 40€
United consumer X X 40€
Univé X X 40€
VGZ X X 40€
VvAa X X 75€
Zekur X X 25€
Zilveren kruis X X 40€
Zorg en Zekerheid X   40€

Ps. Check altijd ook bij je verzekeraar, want ik kan ook fouten maken!

Als je vragen hebt of wilt reageren, laat hieronder dan een bericht achter, ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

 

Over Unmani

Het is mijn passie om mensen met stress en fysieke klachten te helpen om meer balans en plezier te beleven, en om naar hun lichaam te luisteren en zo weer vrienden met de stilte te worden, waardoor stress en pijn verminderen.

 

 

volgt me op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin