Misschien heb je het nog niet eerder gehoord, maar 90% van de spanning in je lichaam wordt opgevangen in je hoofd en gezicht.
Dit is vooral voelbaar bij hoofdpijn maar ook bij spanning in boven- en onderkaak of wanneer je een periode van dagelijkse stress hebt doorgemaakt.
Als je dagelijks stress ervaart, kun je last krijgen van spanning in je kaak en alle spieren rond en in je mond.
Misschien voel je geen pijn of ongemak, maar is er toch veel spanning.
De spanning kan uitstralen naar je nek en oren, en flinke kaakpijn veroorzaakt soms ook hoofdpijn. Vreselijk!
Neem even de tijd, sluit je ogen en voel hoeveel je onderkaak op de bovenkaak drukt, en open je mond terwijl je je kaak ontspant. Voel je spanning?
Je kaakspieren zijn altijd actief, niet alleen als je eet, maar ook als je ademt, als je praat, als je je concentreert en als je fysieke inspanningen levert, zelfs als je aan het sporten bent.
Vaak hebben we het tijdens een consult in eerste instantie niet over spanning in de kaak als het gaat over waar iemand fysiek last van heeft in een periode van veel stress. Spanning in de kaak wordt vaak vergeten. Vandaar dat ik geleerd heb om te vragen of er spanning is in de boven- en onderkaak. Heel vaak kan ik het ook zien aan de buitenkant van het gezicht door mijn jarenlange ervaring.
De schedel, hersenvliezen en spieren op het hoofd die verbonden zijn met het gezicht en ook schouders, nek, sleutelbeenderen, tongbeen (in de keel) en zelfs je bekken en middenrif kunnen de trigger zijn voor de spanning in je kaak. Andersom kan ook: spanning in je kaak kan leiden tot zijn spanning in deze gebieden.
Tenzij je een verwonding in je kaak hebt gehad, zijn de belangrijkste triggers over het algemeen stress en compressie van de trigeminuszenuw.
De afbeelding geeft duidelijke informatie over de invloed die ze op elkaar hebben.
DE TRIGEMINUS ZENUW EN NEURALGIE
De trigeminus is de 5e zenuw van het centrale zenuwstelsel en het is de dikste zenuw van het hele lichaam.
De trigeminus begint in de hersenstam en loopt naar het oor, waarboven het ganglion trigeminus zich in het slaapbeen bevindt.
Hier splitst de zenuw zich in 3 takken: de oogzenuw, de maxillaris en de mandibulariszenuw.
De eerste 2 zijn sensorische zenuwen, de mandibularis is de sensorische en motorische zenuw voor het openen en sluiten van de onderkaak.
Er zijn 3 foramengaten in de schedel waardoor elke tak in en rond elk gezichtsbeen kan komen.
De oogheelkunde gaat naar de slaap en boven het oog op het voorhoofdsbeen.
De maxillaris beweegt in de richting van de bovenkaak naar de boventanden.
De mandibularis loopt richting de mandibula en heeft ook een motorisch gedeelte voor het kauwen.
Compressie van deze zenuw kan verschillende problemen en pijn veroorzaken. Hier kun je het gebied zien dat kan optreden in de vorm van hoofdpijn, migraine, kauwen en ontsteking van de sinus (sinusitis).
Hier is een kleine oefening om je kaak te ontspannen, je kauwspier te ontspannen en dus ook je nek en stress te verminderen.
GAAP
Door te geeuwen kun je de spieren van het gezicht ontspannen, vooral de spieren die betrokken zijn bij het openen en sluiten van de mond.
Het gaat niet zozeer om het geeuwen zelf, maar meer om het strekken van de spieren die je mond heel ver openen.
LACH ZOVEEL MOGELIJK
Lachen is ook een manier om de spieren van je mond en keel te ontspannen.
DANS EN BEWEEG JE BEKKEN
Je bekkengebied heeft betrekking op je kaak en als je danst laat je ook de spanning in het kaakgebied los.
Als je niet van dansen houdt, kun je gewoon je bekken bewegen door het te draaien of naar voren en naar achteren te bewegen.
STREK JE MASSETER
De kauwspier maakt het openen van de kaak mogelijk en bevindt zich aan de zijkant van het gezicht voor de oren. Je kunt hem met beide handen met twee vingers van boven naar beneden trekken zodat je ruimte creëert en je hem kunt verlengen.
Je kunt ook je wijsvinger aan de buitenkant van de boventanden in je mond steken en richting het oor duwen. Stop waar je niet verder kunt en blijf daar zonder te drukken.
Als je daar vijf minuten blijft, zul je je realiseren dat je spieren je vinger naar binnen trekken en zo openen en ontspannen. Doe dit ongeveer 5 minuten aan beide kanten van je mond.
Daarnaast kan ik je vertellen dat craniosacraal therapie zeer goede resultaten kan opleveren en ik heb een paar jaar geleden een nascholing gevolgd om behandelingen gericht op deze klachten te kunnen geven.
Craniosacraal en kaakklachten
Door craniosacraal therapie kunnen de spanning in de schedel, aangezicht botten en onderkaakgewricht los gemaakt worden. Vaak is het hele hoofd vast gaan zitten door de spanning in de bovenkaak.
Deze spanning is niet altijd te voelen want de stand van je schedel en aangezichtsbotten is al zo vanaf je geboorte. Jij weet dus waarschijnlijk niet beter. Als ik erop werk voel ik vaak de bovenkaak en/of de slaapbeen en/of de kaakgewricht los komen en soms hoor ik het ook kraken.
Het gevolg is dat je het hele gezicht en schedel vrijer kunt bewegen. Tijdens de behandeling geef ik je lichaam een boost waardoor de vloeibaarheid tussen de botten en het weefsel rond de schedel en in het gezicht door kan stromen.
Dat kan zoveel spanning verminderen, ervoor zorgen dat de stand van de onderkaak rechter komt te staan en de aangezichtshoofdpijn verminderen. Ook als je last van een allergie of sinus ontsteking hebt en/of regelmatig verkouden bent, dan is een craniosacraal behandeling een van de beste behandeling die kan je ondergaan. Het creëert meer ruimte in de hele gebied, waardoor de ophoping van stoffen minder kan worden. Hierdoor verminderen dan ook deze klachten.
Heb je last van deze klachten, boek dan een een craniosacraal afspraak. Je zal heel blij zijn met de resultaten!
0 Comments