06 30049738 unmani@ilcielo.org
Home » cranio sacraal » De belangrijke functie van het hersenvocht

De belangrijke functie van het hersenvocht

by | 21 jul, 2020 | cranio sacraal

In deze blog ga ik verder op het 2e lichamelijke aspect belangrijk in biodynamische craniosacraal therapie: het hersenvocht.

Het hersenvocht of cerebrospinale vloeistof is cruciaal voor onze gezondheid.

Maar wat is het eigenlijk het hersenvocht?

Het is ongeveer 100 ml van vloeistof dat een kleurloze heldere vloeibare consistentie heeft en bevat eiwitten, glucose, ureum, zouten, witte bloedcellen en licht.

Waar is het hersenvocht te vinden?

Het hersenvocht stroomt vanaf de hersenen ventrikels (hersenholten) naar de durale buis die het ruggenmerg omhult binnen de wervelkolom en komt vervolgens terug in het veneuze systeem via de arachnoïdale granulaties die in het midden van het hersenvlies liggen.

Wat zijn de ventrikels?

De ventrikels zijn 4 relatief grote holle ruimtes in de hersenen gevormd door het hersenweefsel.

Het limbische systeem (het ’emotionele brein’) ligt rond de 2 zijventrikels.

De thalamus vormt de zijwanden van de 3e ventrikel en de hypothalamus de vloer ervan.

De 4e ventrikel ligt tussen de kleine hersenen en de hersenstam.

Binnen de ventrikels wordt het hersenvocht geproduceerd.

Wat is de functie van het hersenvocht?

Zijn functie is het voeden, beschermen van het brein en afscheiden van de afvalstoffen die zich in het brein opstapelen.

Een voorbeeld kan de narcose zijn die wordt gegeven als je een operatie ondergaat. De verdoving is heel sterk omdat ook de normale functies niet meer functioneren tijdens de operatie. Deze stof gaat echt binnen onze hersenen en vooral in de ventrikels zitten. De chemisch stoffen blijven gewoon ong. 2 jaar in ons systeem en soms kan dat invloed hebben op je hersenen functie als bv brainfog. Het kan ook concentratieproblemen creëren en omdat het vaak niet meteen gebeurt wordt er geen connectie tussen gemaakt.

Het hersenvocht moet optimaal stromen om op zijn best zijn functie te kunnen uitvoeren.

Elke vervorming van de hersenvliezen of elke verplaatsing van hersenweefsel of spanning in de naden tussen de schedelbeenderen belemmert de normale in- en uitstroom van het hersenvocht en kan resulteren in verhoogde intracraniale druk zoals rond hersenzenuwen die de schedel via de hersenvliezen verlaten.

Dit kan leiden tot symptomen zoals onder andere hoofdpijn, visusveranderingen, misselijkheid, braken, ademhalingsveranderingen, emotionele verstoringen, verminderde mentale functies en hormonale veranderingen.

Dit kan ook verklaren waarom mensen met een moeilijke geboorte waar veel druk op de schedel kan komen (of een whiplash) die de bloed- en hersenvochtcirculatie in en uit het hoofd kan verminderen of vertragen, vaak een groot aantal symptomen ervaren, waarvan sommige niet gerelateerd lijken aan het trauma zelf.

De symptomen verschijnen mogelijk pas dagen, maanden of jaren later, en dat maakt het moeilijk om een link te maken met de bron van het probleem. Sommige klachten gerelateerd aan een geboortetrauma verschijnen vaak in de puberteit of later en al ze emotionele klachten zijn vaak wordt geen enkele connectie meegemaakt.

Het ritme van het hersenvocht

Het hersenvocht creëert een ritme in en uit het CZS (hersenen en ruggenmerg) en de schedelbeenderen bewegen in hetzelfde ritme en ook alle weefsels van het lichaam bewegen met deze snelheid.

Dit ritme wordt via het bindweefsel overgedragen van het craniosacraal systeem (hersenen, ruggenmerg en hersenvocht in de hersenvliezen) naar de rest van het lichaam.

Wanneer het lichaam ergens langs de wervelkolom of het hoofd wordt blootgesteld aan een trauma, verandert dit ritme. Zo kan een craniosacraal therapeut, die heeft geleerd te ‘luisteren’ naar de ritmes van het lichaam, heel snel de delen van het lichaam vinden waar een trauma is opgetreden, in een ver of recent verleden.

Craniosacraal therapie helpt de beperkingen in het membraansysteem op te heffen en bevordert zo een evenwichtige in- en uitstroom van het hersenvocht, d.w.z. het helpt om een gezonde ritme te herstellen. Dit vermindert overmatig CSV druk(craniosacraal vloeistof) op alle hersenstructuren, inclusief de 12 hersenzenuwen en de client ervaartopnieuw gezondheid en welzijn.

Tijdens het slapen

Het is absoluut van belang dat we optimaal slapen want tijdens het slapen creëren hersenkwabben de ruimte waarin het hersenvocht circuleert samen met andere vloeistoffen om de afvalstoffen weg te spoelen. (dit is ontdekt in een universitair onderzoek ongeveer 5 jaar geleden en werd glymfatisch systeem genoemd).

Dit is een hele belangrijke hersenactiviteit daarom het is noodzakelijk dat je optimaal kan slapen. Dit kan dementia, alzheimer onder anderen, wellicht voorkomen.

Het “stil point”

Het stil point is een moment dat enkele seconden tot minuten kan duren waarin het hersenvocht stopt te circuleren. Het vervolg hiervan is extraproductie van het hersenvocht en ontspanning van het zenuwstelsel en hersenweefsel. Deze stilte kan van zelf gebeuren maar soms i.v.m. een te actief zenuwstelsel beperkt worden.  Als craniosacraal therapeut kan ik de hersenvochtcirculatie voelen en dus begrijpen of dat optimaal is of niet en zo het lichaam ondersteunen om een stil point te creëren om beter alle functies, mentale en fysiologisch, uit te voeren.

Als gevolg kan je meer energie voelen, lichamelijk en mentaal, beter concentreren, beter denken en veel andere symptomen en klachten verminderen.

 

Het licht bericht

“If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency, and vibration.” ~Nikola Tesla

Licht is frequentie, energie en trilling, licht verspreidt in no time berichten overal. Licht in vloeibaarheid voelt thuis, leeft en stroomt en geeft informatie.

Wat heeft dit te maken met het hersenvocht?

Hersenvocht is in zijn essentie licht als elke vloeistof in het lichaam, dus 60 tot 90% van je lichaam.

Genezing gebeurt in het moment dat vloeistoffen en licht goed stromen in het lichaam.

Waar energie bestaat, gezondheid aanwezig is, en licht straalt.

Misschien kan je het niet zien maar je kan het ervaren en voelen.

Door craniosacraal behandeling wordt veel vloeistof stagnatie opgelost en de licht kan beter erin en rondom stromen en stralen.

Door het ‘still point’ en het verminderen van spanningen straalt meer licht binnen en rond je lichaam en je ervaart gezondheid en welzijn .

Over dit ga ik uitgebreid vertellen in een vervolg blog.

Ervaar je problemen als slecht of onrustig slapen, stress, hoofdpijn en/of migraine, slechte concentratie en nadenken, te veel denken, slecht geheugen, vermoeidheid?

Dan is het aan te raden om een serie van craniosacraal behandelingen te ondergaan.

Wil je dat? Dan kan je via deze link een afspraak plannen.

Heb je vragen? Dan kan via de contact formulier of door een reactie hieronder.

Over Unmani

Het is mijn passie om mensen met stress en fysieke klachten te helpen om meer balans en plezier te beleven, en om naar hun lichaam te luisteren en zo weer vrienden met de stilte te worden, waardoor stress en pijn verminderen.

 

 

volgt me op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1