Het lymfestelsel begrijpen
Om het lymfestelsel goed te kunnen begrijpen, neem ik je graag mee in een stuk theoretische informatie. Je lymfestelsel zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en het buiten houden van infecties. Behoorlijk belangrijk dus! Lymfeklieren kun je eigenlijk zien als de zuiveringsstations van het lymfestelsel. Het zorgt ervoor dat ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt.
Het lymfestelsel bestaat uit organen, vaten en klieren en is opgedeeld in het primaire en secundaire lymfestelsel.
De organen uit het primaire lymfestelsel zijn de thymus, het beenmerg en de foetale lever, wat de plaatsen zijn van de rijping van de B- en T-cellen.
Het secundaire lymfestelsel omvat de milt, de amandelen, de blindedarm (appendix), de lymfevaten, lymfeklieren en kleine massa’s lymfeweefsel zoals de Peyerse platen en geselecteerde delen van de mucosale oppervlakken van het lichaam (gebieden van het lichaam bekleed met slijmvliezen). Ze hebben twee basisfuncties: ze zijn een plaats van verdere rijping van lymfocyten en ze vangen op efficiënte wijze antigenen op voor blootstelling aan T- en B-cellen.
Het lymfestelsel transporteert een waterige, heldere vloeistof: de lymfe. Deze vloeistof verdeelt immuuncellen en andere factoren door het lichaam. Het werkt ook samen met de bloedsomloop om vloeistof uit cellen en weefsels af te voeren dus het helpt de vochtbalans in het lichaam in stand te houden. Overtollig vocht en deeltjes uit weefsels worden verzameld en in de bloedbaan afgezet.
Het lymfestelsel kan worden gezien als een drainagesysteem. Hoewel het meeste van deze vloeistof onmiddellijk terug de bloedbaan in sijpelt, blijft een percentage ervan achter. Dit wordt interstitiële of extracellulaire vloeistof genoemd en bevat zuurstof, glucose, aminozuren en andere voedingsstoffen die weefselcellen nodig hebben. Het lymfestelsel verwijdert deze vloeistof en deze materialen uit de weefsels en voert ze via de lymfevaten terug naar de bloedbaan, en voorkomt zo een vochtonbalans, die dodelijk kan zijn.
|
De lymfeklieren en Peyerse platen
We zijn vrij bekend met de appendix, de amandelen en de lymfeklieren, maar de Peyerse platen zijn niet zo bekend. De lymfeklieren zijn kleine, ingekapselde boonvormige structuren die zijn samengesteld uit lymfatisch weefsel.
Duizenden lymfeklieren worden door het hele lichaam gevonden langs de lymfatische routes, en ze komen vooral voor in gebieden rond de oksels (okselklieren), liezen (inguinale knopen), nek (cervicale knopen) en knieën. |
Lymfe, samen met antigenen, draineert in de knoop door afferente (inkomende) lymfevaten en sijpelt door de lymfeknoop, waar het in contact komt met en activeert lymfocyten. Geactiveerde lymfocyten, gedragen in de lymfe, verlaten de knoop via de efferente (uitgaande) vaten en komen uiteindelijk in de bloedbaan terecht.
De Peyerse platen, die mucosa-geassocieerde lymfatische weefsels van de dunne darm zijn, komen meestal alleen voor in het laagste deel (ileum) van de dunne darm en nemen monsters van passerende antigenen en stellen ze bloot aan onderliggende B- en T-cellen. |
Peyerse platen zijn rond of ovaal en bevinden zich in de slijmvliezen van de darm. Andere belangrijke mucosa-geassocieerde lymfatische weefsels liggen vooral in het spijsverteringsstelsel, het urogenitale kanaal en de luchtwegen, die constant worden blootgesteld aan een grote verscheidenheid aan potentieel schadelijke micro-organismen en daarom hun eigen systeem van antigeenvangst en presentatie aan lymfocyten nodig hebben.
Hoe weet je het als je lymfestroming optimaal is?
Het lymfestelsel is een open systeem waarbij de vloeistof in één richting beweegt van de extremiteiten naar twee drainagepunten in de aderen net boven het hart. Lymfevloeistoffen bewegen langzamer dan bloed omdat ze niet onder druk staan. Bewegen is essentieel maar als je zware benen hebt, als je oksels pafferig zijn, of als je cellulitis hebt dan heb je zeker een beperkt lymfedrainage.
7 tips voor een goede lymfedrainage om goed te kunnen ontgiften
De lever samen met de longen (ademen) en de huid (zweten) doen het grootste werk om te ontgiften, maar een goede drainage is de basis voor een goede detox en dat doet vooral het lymfestelsel.
Hier 7 tips om je lymfedrainage te verbeteren
- Voldoende vocht innemen, dus water en kruidenthee drinken. Gefilterd water is het beste water dat we kunnen drinken, minimaal 1,5 liter per dag, optimaal 2 liter.
Let er ook op dat je niet teveel water drinkt. Als je meer dan 3 liter per dag drinkt, kan dit teveel mineralen mee afvoeren. Dat is niet slim want mineralen zijn heel belangrijk voor ons lichaam en als je teveel vocht drinkt kan je ze dus kwijt raken.
Kruidenthee is ook heel goed. Sommigen mensen zijn gevoelig voor “theïne”, het is dus beter geen groene en zwarte thee na de middag gaan drinken als je goed wilt slapen. Kruidenthee is meestal wel nog goed te drinken ‘s avonds.
- Bewegen en zweten
Omdat het lymfestelsel geen pomp heeft die de lymfe in beweging brengen, is het essentieel om voldoende te bewegen. Per dag is 30 minuten al goed, maar meer is eigenlijk beter. De spieren houden de lymfestroom actief. Als je daarnaast zweet, dan kan je nog meer afvalstoffen afvoeren en dus beter ontgiften. Naar de sauna gaan is ook een hele goede manier om te zweten, dus neem regelmatig tijd om, als je lekker vindt, naar de sauna te gaan. Zo neem je ook rust en tijd voor jezelf. Je kunt wellicht dan ook een hydro massage ondergaan (vaak beschikbaar in de sauna). Vooral als je weinig tijd hebt om regelmatig te bewegen, kan de sauna heel goed doen.
- Wisselen tussen een koude en warme douche.
Elke keer dat je onder de douche staat, kan je het beste de laatste 2 minuten wisselen tussen koud en warm water. Het contrast brengt de lymfe in beweging. Als je dat moeilijk vindt omdat je niet van koud water houdt, kan je ook alleen je armen en benen koud af douchen, dat is makkelijker om te ondergaan.
- Droogborstelen
Je kan met een speciale borstel je droge huid elke dag borstelen om je lymfesysteem te activeren. Dat doe je richting het hart. Daar wordt de hele lymfe in de grote bloedbanen terug gebracht. Je begint altijd bij het sleutelbeen van buiten naar binnen gevolgd door de de oksel, de nek, de armen richting de oksel en onder de borsten richting de oksels. Daarna de buik bij de liezen vanuit het midden richting het bovenste gedeelde van de heupen. Vervolgens de benen. Eerst je bovenbeen richting de liezen, dan de knie, je onderbeen en de voeten. De richting is belangrijk om te voorkomen dat ophoping van vocht plaats vindt. Dit kan je elke dag 10 minuten doen.
- Op trampoline springen
Dit is een snelle en leuke manier om de lymfe in beweging te brengen. Zeker als je kinderen hebt is het leuk om dit samen te doen!
- Lymfedrainage massage
Deze vorm van massage is heerlijk om te ondergaan. Het geeft een gevoel van rust, en je merkt meteen het verschil als je het ondergaat. De meeste mensen raken net na de behandeling veel vocht kwijt en moeten veel plassen. Ik geef deze vorm van massage regelmatig, want het helpt tegen pijn, vermindert oedeem (vochtophoping) en wordt vaak geadviseerd na chemotherapie bij bepaalde kanker.
Om een goede lymfedrainage op het hele lichaam te kunnen krijgen, raad ik een serie van 5 behandelingen aan, zodat we het hele lichaam kunnen aanpakken.
- Craniosacraal therapie
Met craniosacraal therapie focussen we op de vloeibaarheid van het lichaam. Deze geeft veel informatie zoals hoeveel energie in het lichaam zit, of het zenuwstelsel te actief is en er dus veel stress is. Als de spanning hoog is, creëert dat een beperking in de stroom van lymfe en bloed. Door het ontspannen tijdens de behandeling krijgt het lichaam de kans om deze disbalans te verminderen. In de hersenen hebben we daarnaast een lymfatisch systeem dat ook wel het glymfatisch systeem van ons brein genoemd wordt. Dit glymfatisch stelsel helpt om onze hersenen te voeden, te beschermen en te reinigen. Dat doet het vooral tijdens het slapen, mediteren en ook tijdens een craniosacraal behandeling: de hersenen verkleinen tot 40% om ruimte te geven aan deze vloeistof om de hersenen te ontgiften.
Ben je geïnteresseerd om lymfedrainage massage en /of craniosacraal behandeling te ervaren?
Boek nu een kennismaking afspraak of een serie van behandelingen.
ref. en foto britannica lymphatic system
0 Comments