06 30049738 unmani@ilcielo.org
Home » Klachten verminderen » 5 manieren om onze pH goed in balans te houden

5 manieren om onze pH goed in balans te houden

by | 15 apr, 2022 | Klachten verminderen

Gezond leven is nog niet altijd zo makkelijk. Het leven vraagt veel van ons: goed presteren op het werk, goed zorgen voor je gezin, stress zoveel mogelijk vermijden het doorgaan na een traumatische gebeurtenis. Het lijkt wel alsof de druk vanuit de maatschappij de afgelopen jaren alleen nog maar groter geworden is.

Dit alles heeft invloed op ons welzijn en verzuurt ons leven en zo ons lichaam en geest.

Ons lichaam vraagt om een bepaald evenwicht tussen zuur en base stoffen om optimaal te kunnen functioneren. Als in het lichaam een verhoogde hoeveelheid zure stoffen aanwezig is, dan gaat de kwaliteit van ons leven achteruit. Dit is namelijk een manier om ons lichaam als het ware te vergiftigen. Het kan zijn dat je hier moe van wordt, je je depressief voelt en minder zin hebt in het leven. Dit maakt ons uiteindelijk ook ziek.  

Om de juiste zuur-base balans te houden heeft ons lichaam meerder mechanismen: de nieren filterfunctie met afscheiding van zuur via de urine, de ademhaling met uitscheiding van CO2 en de buffering in de organen en het interne milieu. Je lichaam is oneindig krachtig en heeft van nature de kracht om zichzelf te helen.

Wat zijn de juiste PH waarden in ons lichaam:

Het pH wordt gemeten tussen 1 (zuur) en 14 (base, alkalische), de neutrale pH-waarde is 7.

Elke vloeibare stof in ons lichaam heeft zijn eigen pH waarde, afhankelijk van de functie:

Bloed 7.35 -7.45 (ideaal 7.41) (licht base)

Buffering in bloed is cruciaal voor ons voortbestaan. De pH van bloed moet constant blijven om de normale lichaamsfuncties te laten werken. Als het bloed te zuur of te basisch wordt, kunnen enzymen en eiwitten niet functioneren. Een verzuring van de bloed zorgt voor verdikking van het bloed.

Als de pH van het bloed bijvoorbeeld zou dalen, zou het lichaam dit compenseren door de ademhaling te versnellen om kooldioxide vrij te maken, waardoor de pH weer normaal zou worden.

Speeksel 6.00-7.50 (licht zuur)

Maag 1.35 – 3.50 (heel zuur)

Maagzuur is heel belangrijk voor een goede afbraak van voeding met hulp van enzymen. De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn

  1. Proteasen, die zorgen voor het afbreken van eiwitten
  2. Lipase, die vetten afbreken
  3. Amylase, die koolhydraten afbreekt

Maagzuurremmers zijn dus niet het beste om te gebruiken voor de lange termijn, want dit zorgt voor een disbalans in de PH. Dit kan er weer voor zorgen dat de vertering verslechtert. Beter is om meer alkalische voeding te gaan eten die de maagklachten verminderen.

Urine 4.50 -8.50

Een lage pH-waarde van de urine wijst op de verzuring die op dat moment aanwezig is.

Als deze laag blijft, kan dit leiden tot een chronische verzuring in het weefsel. Het doormeten van de pH-waarde in je urine voor in ieder geval 10 dagen kan duidelijkheid geven over als je teveel zuur in het lichaam houdt.

Dunne darm 6.50 -7.50 (balans tussen zuur en base).

Dit is nodig voor een goede opname van vitamines, minerales en eiwitten uit de voeding.

Dikke darm 5.60 -6.90 (licht zuur)

Alle onze cellen baden in het extracellulaire vocht dat net zoals het bloed licht basisch is (7.35 – 7.45).

Wat is noodzakelijk om je pH in een goede balans te houden?

De belangrijkste boosdoeners van verzuring zijn: slechte voeding, overmatig alcohol en suikergebruik, stress, negatieve gedachten, luchtvervuiling, straling, chemische stoffen, weinig waterinname, weinig beweging en overmatige sporten (melkzuur productie), gebrek aan slaap, amalgaam vullingen, medicijnen, gebrek aan maagzuur, te weinig essentiële vetzuren (omega 3), slechte spijsvertering (gebrek aan spijsverteringenzymen en obstipatie), verminderde functie van de lever, nieren en longen, roken, en helaas ook veroudering.

Een gezonde zuur-base balans is belangrijk en wordt positief beïnvloed dor gezonde voeding, voldoende buitenlucht, gezonde darmflora, voldoende nutriënten (vooral mineralen waaronder magnesium, calcium, natrium, en kalium) goed bewegen en ontspannen.

Onze leefstijl, waarbij we veel zittend werk doen en minder sporten (of juist heel veel), creëert fysieke stress. Daarnaast zijn mentale stress en druk ook vijand van een gezonde pH balans.

Iemand die altijd kritisch praat en negatief is over het leven, wordt vaak gezien als iemand die verzuurd door het leven is. “Hij is altijd zo zuur…”

Vooral vrouwen die ouder zijn dan 40 hebben last van verzuring.

5 manieren om onze pH goed in balans houden

1. Bewegen

Bewegen heeft een hoge prioriteit, want het activeert de afscheiding van afvalstoffen. Belangrijk om daarbij ook weer balans te houden, want teveel sporten kan veel melkzuur produceren, wat lastig is voor je lichaam om af te scheiden. Dat kan tot gevolg hebben dat je spieren verzuurd raken.

Dus gezond bewegen zoals wandelen, licht hardlopen, diep ademen (vooral in de natuur) en gezond sporten. Zie bewegen niet als een verplicht nummer, maar zoek iets wat je leuk vindt en waar je blij van wordt, zoals tuinieren, yoga, zwemmen.

 

Lymfedrainage massage om het vocht in beweging te houden

Lymfedrainage massage helpt vooral om de ophoping van vocht te verminderen. Ons lymfestelsel is een belangrijk deel van ons immuunsysteem. De lymfocyten circuleren door het lymfestelsel om ons schoon te houden van toxines en externe vijanden als virussen, bacterie, parasieten etc. Zonder voldoende beweging en vocht (drinken) stagneert het lymfestelsel. Het lymefestel heeft geen pomp in tegenstelling tot de bloedcirculatie die wordt rondgepompt door het hart.

Belangrijk om te weten is dat er veel meer lymfevocht in het lichaam is dan bloed, vandaar dat het belangrijk is om dat in beweging te houden. Dat zorgt ook weer voor een betere afvoering, wat de verzuring tegenhoudt.

 

2. Stress verminderen

Stress in een grote boosdoener in het moderne leven, dus het voorkomen van teveel stress is essentieel. Emoties en traumatische gebeurtenis die niet opgelost zijn, blijven hangen en verzuren in je lichaam en energieveld. Daarom is het noodzakelijk om te kunnen ontspannen voor een mentale en lichamelijk detox. Dat kan je doen door te mediteren, positieve  visualisatie, muziek luisteren en lichamelijk en mentale therapie om je lichter te voelen.

Craniosacraal om beter te ontspannen

Craniosacraal behandelingen helpen om het vocht in het lichaam meer vloeibaar en sneller te laten bewegen. Vooral het hersenenvocht, de hersenactiviteit en het zenuwstelsel worden ondersteund om minder stress te ervaren. De cellen waar de energie wordt gecreëerd kunnen beter functioneren en zo voel je je beter, ervaar je minder pijn, je slaapt beter en beweegt makkelijker. Dat zijn alle fundamentele aspecten voor het verminderen van verzuring aan de basis van een gezond leven. Vergeet niet dat als je lichamelijk verzuurt, dit ook invloed heeft op je mentale staat van zijn.

3. De rol van voeding

Als gevolg van een normaal metabolisme produceert het lichaam zuren, die in evenwicht dienen te worden gebracht met alkalische mineralen die we binnenbrengen met onze voeding.

Basenvormende voedsel

Deze zijn meestal volumineus, rijk aan vitamines, mineralen, fytonutriënten en ze bevatten weinig calorieën. Voorbeelden zijn fruit, groenten, thee en melk.

Zuurvormende voedsel

Deze zijn vast van structuur, rijk aan vet, eiwit en calorieën. Voorbeelden: Vlees, vis, kaas, peulvruchten, noten, zaden en granen.

Suiker, koffie en alcohol zijn uitzondering en zijn zuurvormend.

Voor een goed Ph balans wordt aanbevolen om 80% waterrijk voeding en 20% geconcentreerde voeding tot je te nemen.

Om een gebalanceerd ph te krijgen, is het noodzakelijk om lichter basisch te eten, dus volwaardige plantaardige producten en beperken het eten van vlees, vis, ei, kaas, vlees en het weglaten van suiker, alcohol, koffie en zwarte thee.

Niet te vergeten dat gewone voeding in de supermarkt vol zit met pesticiden en hormonen, dus kies het liefst voor biologische voeding.

 

4. Goed drinken

Ons lichaam bestaat voor 70% vloeistoffen en voor 30% uit vaste stoffen. Als we ouder worden, verminderen de vloeibare stoffen en verzuren we. Goed drinken is dus essentieel om zo min mogelijk te verzuren, vooral water zonder bubbels en gefiltreerd, groene thee (niet ‘s avonds want dat kan invloed hebben op je slapen) of kruidenthee die helpen te detoxen. Vermijd frisdrank als cola die heel zuur is, alcohol en koffie.

Mensen die last hebben van constipatie, drinken vaak te weinig en eten weinig groenten die vol van water, mineralen en vezels zitten en die juist goed zijn voor de darmen.   

Minder dan 1 keer per dag naar het toilet gaan verzuurt het lichaam. Optimaal zou eigenlijk zijn om elke keer dat je eet naar het toilet te gaan, maar dat gebeurt niet altijd dus als je minimaal één keer per dag gaat is dat al goed. Daarbij is het ook belangrijk om te letten op de vorm, structuur, kleur en geur.

Te weinig drinken kan ook hoofdpijn veroorzaken. Als je last van hoofdpijn hebt en migraine hebt, dan is de kans groot dat je te weinig drinkt. Dat is een makkelijke eerste stap om minder vaak last te hebben!

Let op! Plastic flessen kunnen plastische deeltje in het water achterlaten, dus het beste is om water te drinken uit glazen flessen.

5 Supplementen gebruiken die veel mineralen binnen houden.

Groene extracten waaronder spirulina, groene thee, tarwe- en gerstergras, gember, aloë vera zijn goede suppletie. Deze zorgen voor de detox van zware metalen zoals bv. load, kwik.

Tarwegras en gerstergras zijn de meest basenrijke voeding en alkaliseren het hele organisme en neutraliseren zuren. Chlorofyl, wat zorgt voor de groene kleur in de planten is qua structuur te vergelijken met hemoglobine, de stof die zuurstof vervoert door de aderen. Het verschil ertussen is dat chlorofyl een magnesiumkern heeft en hemoglobine een ijzerkern.

Een mineralen complex kan ook heel goed helpen. Vooral magnesium is bekend. Veel mensen hebben helaas een magnesiumtekort, terwijl magnesium een essentieel mineraal is met meer dan 400 functie in het lichaam.

Kurkuma is ook een goede om de lever en darmen te helpen. Als je voedsel moeilijk verteert, zijn ook enzymen belangrijk want dermate we ouder worden minder enzymen geproduceerd in verband met verzuring.

Ook het suppleren van vitamine C (je kan ook veel Citrus fruit en kiwi eten die vol van vit c zijn), vitamine b12 en foliumzuur kan van toegevoegde waarde zijn.

Ook ashwaganda en maca kunnen goed helpen.

Weet je niet waar te beginnen?

Ik kan je helpen om de eerste stappen te zetten, zodat je je niet overweldigd voelt. Ik kan je voedings- en supplementenadvies geven en ook door behandelingen zoals craniosacraal, lymfedrainage massage en voetreflexologie. Samen zorgen we dat je verzuring voorkomt en een goed zuur-base balans in je lichaam houdt.

Zo voel je je weer energiek en heb je meer tijd om te doen wat echt belangrijk is in jouw leven!

>> Boek je kennismakingsafspraak

Over Unmani

Het is mijn passie om mensen met stress en fysieke klachten te helpen om meer balans en plezier te beleven, en om naar hun lichaam te luisteren en zo weer vrienden met de stilte te worden, waardoor stress en pijn verminderen.

 

 

volgt me op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin