06 30049738 unmani@ilcielo.org
Home » cranio sacraal » De Oneindigheid van de fascia

De Oneindigheid van de fascia

by | 16 sep, 2020 | cranio sacraal

De Fascia heeft een hele belangrijk rol in het lichaam die pas in de laatste jaren in de medisch wereld ontdekt is, terwijl de complementaire geneeskunde zijn belang al lang kent.

Maar wat is de fascia?

De fascia wordt ook bindweefsel genoemd en het is een net dat overal in het lichaam te vinden is als een intern spinnenweb: in en rond elke spier, orgaan, bot, zenuw en bloedvat. Het is samengesteld uit elastine, collageen en licht en het is heel vloeibaar. De fascia verbindt, stabiliseert, verenigt en beschermt alle delen van het lichaam.

Het is gevuld met bloedvaten, lymfevaten, immuun cellen en zenuwcellen en het is dus heel belangrijk dat de fascia heel soepel blijft om de stroom van deze vaten en cellen optimaal te houden.

Fascia kan voelen

Fascia is gevuld met zenuwreceptoren en licht, het is ons rijkste zintuig, dat informatie doorgeeft aan de hersenen voor verwerking en feedback. Fascia functioneert ook als schokdemper en opslagcontainer. Alles wat we in ons leven ervaren, komt ons lichaam binnen via onze fascia en bevat letterlijk alle informatie van ons leven. Dus fascia heeft zijn eigen geheugen zoals alle cellen in het lichaam.

Wanneer de fascia strak voelt of beschadigd raakt, kunnen een aantal symptomen optreden, zoals rug-, nek- en schouderproblemen, hoofdpijn, migraine, kaakproblemen, schijfproblemen, ontsteking, spijsverteringsproblemen, beknelde zenuwen, gewrichtsproblemen en een gevoel van minder flexibiliteit en mobiliteit.

Hoe komt dat?

Er zijn verschillende manieren om de fascia te beschadigen.

Spanning, letsel, chirurgie, immobiliteit, shock, trauma en levenservaringen, al deze gebeurtenissen kunnen invloed hebben op fysiek niveau en verminderen de vloeibaarheid van het lichaam en van de fascia. Er kan een verandering op de korte of lange termijn na een gebeurtenis optreden die kan leiden tot chronische klachten en ziekten.

Wat kan je zelf doen om je fascia optimaal te houden?

  1. Bewegen is altijd heel goed om de fasciaspanning te verminderen, want door beweging als yoga, zwemmen of stretchten wordt de fascia verlengd en dat creëert ruimte zodat zijn vloeibaarheid niet stagneert.
  2. Water en supplementen zijn ook heel belangrijk dus drink veel water elke dag, smeer goed olie i.p.v. cream op je lichaam zoals amandelolie of kokosolie en meng daarmee ook essentieel olie als lavendel bv. en neem omega 3 rijke voeding of omega 3 supplement.
  3. Craniosacraal therapie heeft grote invloed op de verbetering van de fascia conditie, vooral na een letsel en operatie maar ook als er pijn en spanning is zoals bv. stress, hoofdpijn, migraine. Ik heb meerdere keer cliënten geholpen om geen operatie te ondergaan i.v.m. zenuwpijn die oorzaak was van fascia spanning of beklemming tussen botten omdat de fascia in dat gebied verhard was.

Wat doet craniosacraal therapie voor de verbetering van de fascia?

Belangrijk te weten is dat het hele bindweefsel aanhechting heeft aan de schedel dus als de schedel en de membranen tussen en rond de hersenen vastzitten kunnen trekkingen ontstaan tot aan de voeten toe en dan ervaar je bv pijn in je knie. De oorzaak kan in je schedel of in je nek zitten, en ook littekens kunnen allerlei klachten oorzaken in korte of langere tijd bij de andere extremiteit van het lichaam. Een keizersnede bv. kan vaker klachten orzaken zonder dat iemand last van  heeft.

Als uw lichaam de afgelopen 30 jaar heeft gecompenseerd en een omslagpunt heeft bereikt, zal het waarschijnlijk meer dan een enkele sessie vergen om door de lagen elastisch- en collageenvezels te werken.

Ik ken geen enkel lichaamsdeel dat de fascia evenaart als een jachtgebied.’ 

Dr. A.T. Still grondlegger van osteopathie

Fascia is de fysieke matrix van ons, het verbindt ons ook met de buitenwereld, want voordat we mentaal iets bewust verwerken, , reageert onze fascia er intuïtief op.

Dan heb je sensaties, gevoelen van plezier, pijn of ongemak en dan later pas neem je bewust een beslissing.

In ons leven hebben we helaas afgeleerd om ons te voelen maar onze fascia registreert wat goed of niet goed voor ons is en verhardt dan op het moment dat je bescherming nodig hebt.

Door craniosacraal behandelingen word je intuïtie en gevoel meer bewust en dat helpt ons om beter beslissingen te nemen naast het feit dat op fysiek en energetisch niveau al veel gebeurt en veel symptomen en klachten kunnen verbeteren of helemaal verdwijnen.

Dus misschien bestaat je hoofdpijn als bericht van de fascia die je wil leren wat niet goed is voor je.

Ervaar je pijn die na veel verschillende soort behandelingen niet opgelost is en heb je nooit een craniosacraal behandeling ontvangen? Dan is het misschien juist nu het moment voor je een kennismakingsafspraak te boeken.

 

Wat vind je van deze blog? Heb je vragen dan kan je onder een commentaar plaatsen.

Over Unmani

Het is mijn passie om mensen met stress en fysieke klachten te helpen om meer balans en plezier te beleven, en om naar hun lichaam te luisteren en zo weer vrienden met de stilte te worden, waardoor stress en pijn verminderen.

 

 

volgt me op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin