06 30049738 unmani@ilcielo.org
Home » Klachten verminderen » Je fit voelen in de herfst en winter + uitleg juiste voeding en supplementen

Je fit voelen in de herfst en winter + uitleg juiste voeding en supplementen

by | 8 okt, 2021 | Klachten verminderen

Helaas merken we allemaal weer dat het kouder wordt. De zomer in Nederland was ook niet echt mooi en hebben we allemaal vitamine D gemist.

Net zoals bij iedere seizoensverandering, adviseer ik mijn cliënten om een aantal behandelingen te boeken om beter door de donkere maanden heen te komen.

Ons immuunsysteem heeft een boost nodig om opgewassen te zijn tegen alle griepjes. Nu is een sterk immuunsysteem nog extra belangrijk, om ook de covid virussen te kunnen overwinnen. Zo is een tekort aan Vitamine D bijvoorbeeld niet aanbevolen (terwijl dat wel vaak het geval is als de zon niet schijnt). Daarnaast zorgen stress en pijn voor een extra belasting op je immuunsysteem, waardoor je weer vatbaarder bent voor andere ziekten.

Als het lichaam veel spanning ervaart omdat er op dit moment veel gebeurt in je leven, dan heeft dat invloed op hoe goed je lichaam om kan gaan met nieuwe uitdagingen.

Door craniosacraal behandeling en lymfedrainage massage kunnen we ons immuunsysteem versterken, de structuur soepel maken (gewrichten, doorbloeding, lymfestroming, zenuwen synaptisch, bindweefsel) en een betere energetische en fysieke veerkracht hebben.

Een voorbeeld van een client die heel verkouden was en waarvan de sinussen verstopt waren:

Ze kon niet goed ademen en voelde daarbij ook aannemende hoofdpijn. Ik heb haar met craniosacraal behandeld en ik voelde meteen dat haar bovenkaak helemaal strak was. Die heb ik dus vrijgemaakt, zonder druk. Het krakte letterlijk onder mijn handen zonder druk of forcering. De aandacht en het contact waren voldoende voor het lichaam om de spanning los te laten. Daarna heeft mijn client doorgegeven dat ze de hele dag aan het snotteren was en er veel slijm uit haar neus kwam. De dag erna kon ze goed ademen en was de hoofdpijn ook volledig weg.

Onze sinussen hebben ruimte nodig om alle afvalstoffen uit het lucht af te voeren. Daar begint het “gevecht” tegen bacterie en virussen. Daarnaast kunnen er ontstekingen ontstaan als je sinussen verstopt zijn.

Herken je dat je veel last hebt van de overgang van de seizoenen? Dan is het misschien wel goed om voor meerdere behandelingen te kiezen om fit de winter door te komen. Dit is een aanrader als je een aanvullende verzekering hebt waarbij je je tegoed nog niet volledig hebt opgebruikt.

Tijdens het traject kan ik ook lymfedrainage massage inzetten. Dit is aan te raden in de winter. Onze lymfe stagneren als we niet voldoende bewegen en kunnen pijn oorzaken omdat afvalstoffen niet optimaal worden afgevoerd.

Vooral in de winter bewegen we minder omdat buiten lopen of hardlopen minder gezellig is en niet iedereen houdt van fitness in een sportzaal.

Het is ook heel belangrijk om goede voeding en supplementen in te nemen die helpen om meer warmte in het lichaam te creëren en te zorgen dat je je energetisch goed voelt.

Voeding

Biologisch versus niet biologisch is heel belangrijk. Ik hoor vaak “biologische voeding is te duur”. Ja, biologisch eten is inderdaad vaak duurder, maar hoeveel mag je gezondheid kosten? Op de lange termijn heb je echt baat bij biologisch eten en voorkomt het dat je gezondheidsproblemen krijgt. En een goede gezondheid is de voorwaarde voor een goed leven.

Glyfosaten, hormonen, plastic en zware metalen die in grote aantallen in niet biologisch voeding bestaan storen de spijsvertering en kunnen allerlei ontstekingen creëren.

De voeding die ik vooral adviseer zijn crucifere groenten als kool, broccoli of rucola omdat deze groenten helpen bij het detoxen van de lever en het hele lichaam. Ook asperges zijn echt aan te raden omdat ze vol zitten met vitamines en mineralen en ook helpen bij het detoxen.

Supplementen

Het algemene advies dat we horen over supplementen is vrij bekend maar ik neem je graag mee de diepte in:

Lees heel goed wat er op de etiketten staat wat betreft de samenstelling. Vaak zijn er vitamines, mineralen en / of aminozuren samen met het hoofdsupplement die niet goed zijn in te nemen, vooral als je medicijnen inneemt. Soms zitten er bepaalde stoffen in die je niet kunt combineren met je medicijnen, zoals bijvoorbeeld met anti-depressiva.

Plantaardig versus chemisch: supplementen die niet uit de natuur komen maar in laboratoria gemaakt zijn (chemisch) worden niet zo goed opgenomen als de plantaardige supplementen.

Goedkoop versus dure supplementen: natuurlijk willen we graag geld besparen, maar meestal hebben duurder supplementen een betere samenstelling.

Een voorbeeld: co-enzymatisch vitamine b complex wordt beter opgenomen en heeft een betere werking dan niet co-enzymatisch vit b complex.

Dat zijn wat algemene dingen die belangrijk zijn om te weten over supplementen. Daarnaast wil ik advies geven over welke vitamines en supplementen belangrijk kunnen zijn om te nemen bij de overgang naar het koudere weer. Ik adviseer je graag ook over de beste vorm.

Vitamine D is niet alleen een vitamine, want het heeft de werking in veel biologische activiteit van het lichaam. Ze hebben invloed op de hormonale balans zoals testosteron, op de neurotransmitters activiteit (brein) bv tegen depressie, op de botten densiteit dus tegen osteoporose en daarnaast wordt het immuunsysteem versterkt.

De beste vitamine d is vit d3 samen met vit k2 (let op als je een bloedverdunner neemt, is vit k2 niet geadviseerd). De voorkeur gaat uit naar gel capsules of in druppelvorm, want deze zijn beter op te nemen dan in tabletten vorm.

Veel artsen adviseren om een boost voor een week in te nemen boven de geadviseerde dosering en dan volgens de dosering de hele herfst en winterperiode door te gaan.

Als je je duizelig, depressief of moe voelt heb je misschien een tekort aan vit d.

Zink heeft een goede werking tegen virussen. Het boosten voor een week, dus een paar tabletten per dag, helpt het immuunsysteem om beter tegen virussen te beschermen. Daarna is het advies om  wel door te gaan met een gewone dosering.

In voeding is zink te vinden bv. in paranoten, dus als je een hand vol van paranoten per dag neemt dan heb je een goede inneming van zink.

Magnesium is ook aan te raden om je rustiger te voelen, beter te slapen en je beter te concentreren. Ook helpt het om minder gespannen spieren te hebben en het energieniveau te ondersteunen. Het is een heel belangrijk mineraal die invloed heeft op honderden verschillende processen in het lichaam. Het is bekend dat de meeste mensen een tekort aan magnesium hebben. Veel aandacht wordt gegeven aan de inname van calcium, terwijl een goede verhouding tussen calcium, magnesium en kalium (50% -30%- 20%) essentieel is. Magnesium helpt calcium om in het goede deel van het lichaam geabsorbeerd te worden. Als je een tekort aan magnesium hebt, dan kan dit verkalking in gewrichten en vaatwanden (artherosclerose) veroorzaken.

Magnesium glycinaat en tauraat zijn de beste vormen om van in te nemen.

Magnesium in onze voeding is te vinden in groene bladgroenten, noten, vlees en bananen. Wel raad ik altijd aan om magnesium ook in supplementvorm als poeder of tabletten in te nemen.

Collageen is een uniek eiwit en het bouwmateriaal om cellen in alle delen van het lichaam te vernieuwen, waaronder: het haar, de huid, nagels, ogen, tanden, kraakbeen, botten, pezen, organen, slagaders, bloedvaten, hemoglobine, immuuncellen en het immuunsysteem.

De productie van collageen vertraagt ​​naarmate we ouder worden.

Het verouderingsproces wordt versneld na de leeftijd van 30 wanneer we elk jaar 1,5% van onze natuurlijke collageenvoorraden beginnen te verliezen. Je merkt dit aan dingen zoals rimpels, een slappe huid, gewrichtspijn, broze nagels, enz.

20 aan 40 gr. Collageen dagelijks in poedervorm is aan te raden, en voor 40+ is goed samen met leucine (niet meer dan 55mg x kg gewicht) te combineren.

Collageen kan je ook beter innemen door het eten van fruit en groente rijk aan vitamine C: citrusvruchten, bosbessen, aardbeien enz., vlees, vis, noten en zaden.

Liever leucine uit voeding in te nemen? Leucine is te vinden in eieren, noten, zalm (wildvang en niet gekweekte zalm want die kan kwik in hebben), Kikkererwten en gras gevoerd rundvlees.

Vit C: helaas kan ons lichaam geen vitamine c produceren, dus het is noodzakelijk om dit door voeding en supplementen in te nemen. Overdosering van vit c is onmogelijk. Vit C wordt ook intraveneus ingediend. Een hogere dosering van vit C is het belangrijkste anti oxidans als je verkouden bent of je grieperig voelt.

Ik zou hier een heel boek kunnen schrijven over de verschillende manier en dus werking van vit C. Er valt veel over te zeggen. In het kort kan je minimaal 500 à 1000 mg x dag innemen in ascorbaten vorming als poeder, of kauw- tabletten tot aan 10000 mg tegen longontsteking of verkoudheid.

Belangrijk is dat dit algemene adviezen zijn. Ik adviseer je dan ook om het hier met je huisarts over te hebben.

De combinatie van goede voeding, supplementen, het verminderen van stress en een goede lichaamsbouw zijn het beste om goed te zorgen voor je zelf.

Heb je hier vragen over hoor ik het graag.

Ik hoop je snel weer te zien in de praktijk om preventief aan je gezondheid te werken en klachten te verlichten!

Over Unmani

Het is mijn passie om mensen met stress en fysieke klachten te helpen om meer balans en plezier te beleven, en om naar hun lichaam te luisteren en zo weer vrienden met de stilte te worden, waardoor stress en pijn verminderen.

 

 

volgt me op facebook

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin