Hoofdpijn en migraine zijn het gevolg van een mix van exogene en endogene variabelen, factoren en triggers die pijn en ontsteking kunnen veroorzaken.
5% van de bevolking geeft aan regelmatig last te hebben van migraine en 3 tot 4 procent van de Nederlandse bevolking heeft bijna dagelijks hoofdpijn.
Sommige mensen ervaren 2 keer per jaar een migraineaanval, terwijl anderen dit 2 keer per maand ervaren en sommigen zelfs dagelijks.
Om hoofdpijn en/of migraine te verminderen en jezelf hiervan te bevrijden, is het belangrijk om te begrijpen welk soort hoofdpijn je ervaart.
Er bestaan namelijk veel verschillende soorten hoofdpijn en migraine, variërend van licht tot zwaar.
De volgende symptomen kunnen variëren en kunnen gecombineerd voorkomen of op zichzelf:
Misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, neurologische aandoeningen zoals visuele stoornissen, duizeligheid en vermoeidheid.
Het is ontzettend belangrijk om de oorzaken van je hoofdpijn en/of migraine te begrijpen.
Niet alleen fysieke factoren, zoals spanning in de schedel, ongevallen die hersenschudding of whiplash veroorzaken, en hormonale veranderingen kunnen hoofdpijn en/of migraine veroorzaken. Ook omgevingsfactoren zoals bepaalde voedseltypen, weersomstandigheden en stress kunnen een belangrijke oorzaak zijn van dit probleem.
Over het algemeen kunnen we stellen dat hoofdpijn vooral afhangt van onvrijwillige en voortdurende samentrekking van de musculatuur van de nek, voorhoofd, slapen en schouders.
Migraine en hoofdpijn: Het verschil
Hoofdpijn is een algemeen term voor pijn in het hoofd en kan in 2 categorieën worden onderverdeeld: Primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn.
90% van alle hoofdpijn valt onder primaire hoofdpijn. Dit is meestal gerelateerd aan ongezonde levensstijlgewoonten, hormonale reacties of omgevingsfactoren.
Hieronder vallen onder andere:
Spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.
Spanningshoofdpijn is één van de meest voorkomende vormen van zowel episodische als chronische hoofdpijn. De pijn die deze malaise veroorzaakt, heeft vaak geen grote invloed op normale dagelijkse activiteiten, maar voelt wel vervelend, drukkend en beknellend aan. Deze hoofdpijn bevindt zich voornamelijk in het voorhoofd en aan de achterkant van de nek.
Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door periodieke pijn. Tijdens de actieve periode komen aanvallen gemiddeld één tot drie keer per dag voor, vooral ‘s nachts. De pijn is sterk, eenzijdig, gelokaliseerd in de ogen en gaat vaak gepaard met psychomotorische onrust.
Onder primaire hoofdpijn valt ook migraine, die meestal alleen aan één zijde van het hoofd voorkomt, ter hoogte van het voorhoofd boven het oog en de slaap. De pijn is intens en kloppend en verergert over het algemeen bij beweging.
Meestal hebben kinderen tot 9 à 10 jaar en vrouwen last van migraine.
Migraine kan optreden met of zonder aura. Deze aandoening veroorzaakt niet alleen klassieke hoofdpijn, maar ook symptomen zoals misselijkheid, braken, fotofobie, fonofobie en osmofobie (overgevoeligheid voor licht, geluid en geur). De pijn bij migraine wordt vaak omschreven als ‘pulserend’, ‘bonzend’ of ‘kloppend’.
Secundaire hoofdpijn is een symptoom van een pathologie (onderliggende aandoening).
Deze aandoeningen kunnen zijn:
- Sinusitis: ontsteking van de sinussen
- Faryngitis: ontsteking of infectie van de keel
- Otitis: infectie of ontsteking van het oor
- Hoofd trauma, bijvoorbeeld na een ongeval (whiplash, hersenschudding) of geboorte (navelstreng rond de nek, vacuümpomp)
- Hoge bloeddruk
- Sensorische systeemstoornissen gerelateerd aan ogen, oren, neus, tanden, mond en kaak.
- Craniale neuralgie, zoals de bekende neuralgie van de nervus trigeminus: aangezichtshoofdpijn.
Hoe kun je hoofdpijn en migraine verminderen?
- Drink voldoende water. Vooral in de zomer is het heel belangrijk om meer vocht binnen te krijgen. Het is ongelofelijk om te zien hoeveel mensen te weinig water drinken en/of gewoon verkeerde dranken innemen als bijvoorbeeld cola of andere soorten frisdranken en vruchtensappen die veel suiker bevatten.
2. Neem voedingsmiddelen rijk aan vitamine B. Met name de waardes van vitamine B2 en vitamine B6 blijken verlaagd te zijn bij veel migrainepatiënten. Bronnen van vitamine B zijn onder andere volkoren producten, bladgroenten, vlees, vis, vloeibare zuivelproducten, noten, zaden, eieren, peulvruchten, soja en aardappelen.
3. Etherische oliën kunnen ook nuttig zijn tegen aanvallen. Oliën zoals pepermunt, citroengras, eucalyptus, sinaasappel, lavendel, sandelhout en frankincense (wierook) zijn zeer geschikt om aan te brengen op de slapen, het voorhoofd, de nek en het achterhoofd. Het ruiken aan deze oliën kan ook snel verlichting bieden.
- Ook het masseren van de nekspieren en schouders kan behulpzaam zijn. Hierbij is het aan te raden om bovenaan de nek vanaf het achterhoofd te beginnen, tot aan de nek op schouderhoogte.
Begin hierbij met de rechter hand. Rol vanuit het midden van de nek, de huid en spieren van het linker gedeelte van de nek richting het oor net boven de schedel rand, dan onder de schedel rand, enzovoorts, richting beneden. Doe dit voor minimaal 5 minuten. Herhaal dit, maar nu met met de linkerhand op de rechterkant van de nek. Als je dit dagelijks doet, zul je absoluut het verschil gaan ervaren.
|
Als je ook voorhoofdspijn hebt, kun je met beide handen vanuit het midden van je voorhoofd richting je slapen strijken.
- Vermijd zo veel mogelijk ‘snelle’ koolhydraten zoals suikerrijke producten, koekjes, snoep, frisdrank, witmeelproducten, maar ook zuivelproducten. Soms is het ook beter om zo min mogelijk rood vlees te eten. Overweeg eens om 2 weken geen snelle koolhydraten te eten en observeer de effecten. Wanneer er niets verandert kun je ook proberen om lactose en andere voedingsmiddelen te vermijden om te ontdekken welke voeding je hoofdpijn versterkt of juist vermindert.
- Voeg supplementen toe. Studies tonen aan dat hoge doseringen vitamine B2 het aantal migraineaanvallen en de ernst van de symptomen kunnen verminderen. Gebruik hierbij de B-vitaminen die helpen bij het in stand houden van het homocysteïne gehalte, zoals vitamine B6, B12 en actief folaat.
Extra jodium kan ook nuttig zijn als je merkt dat je schildklier iets trager werkt. Dit kun je onder andere merken doordat je het snel koud hebt, gewichtstoename ervaart, haaruitval of een droge huid hebt, of als je last hebt van een zeer hevige menstruatie.
Omega 3-supplementen kunnen ook nuttig zijn.
Als je vaak vermoeid bent, is vitamine D een aanrader, vooral in landen met weinig zonnige dagen zoals Nederland.
Ook Magnesium Tauraat en malaat zijn belangrijk voor het kalmeren van het zenuwstelsel en de werking van het brein.
7. Leg een warme kruik op je nek en schouders om spierspanning te verminderen.
In mijn praktijk behandel ik vaak vrouwen die last hebben van hoofdpijn en migraine met craniosacraal therapie. In deze blog kun je lezen hoe deze therapie werkt tegen migraine en hoofdpijn. Als je hier veel last van hebt, adviseer ik je om een kennismakingsafspraak te boeken via mijn online agenda. Ik verzeker je dat je verbaasd zult zijn over de resultaten.
Als stress een grote oorzaak is van jouw migraine en/of hoofdpijn, kan de antistress voetreflexologie online cursus “Rustige stappen” mogelijk iets voor jou zijn. Stress kan namelijk aanzienlijke invloed hebben op hoofdpijn en migraine!
Ervaar je al langere tijd teveel stress?
Leer hoe je jezelf een anti-stress voetmassage kunt geven. Doe de online cursus en geef je zelfgenezend vermogen een boost.
Liever een behandeling boeken? Ga naar de online agenda!
0 Comments